Káva s rodokmenem
O každé kávě, kterou si u nás koupíte, víme zcela přesně odkud pochází. Jaký to má ale vliv na chuť a vůni?
Pupeny kávovníku před rozkvětem | Badra Estate, Indie
Když je káva skutečně pečlivě sbíraná
Známe přesně nejen zemi, což je vcelku běžné u jakékoliv kávy. Známe také farmu a farmáře, což už je obvyklé jen u lepších káv. Známe dokonce i přesnou lokalitu plantáže a parcelu na farmě, ten kousek půdy, kde vaše zrnka rostla a zrála. Díky tomu víme také přesně odrůdu kávy a máme jistotu, že se při pěstování a sběru nemíchala s jinými odrůdami, ani kávami příbuzných odrůd z jiných parcel. Dokonce zpracováváme zvlášť i jednotlivé sběry jedné odrůdy z téže parcely. A to už je (bohužel) zcela výjimečné, takovou kávu neseženete běžně ani ve vyhlášených kavárnách.
Květenství odrůdy S795 | Palthope Estate, Indie
Proč je to ale vlastně důležité? Protože pražení kávy je velmi delikátní proces, ve svých několika fázích je náchylný na správné časování a správnou teplotu v každém kroku, aby si káva zachovala co nejvíce svých dobrých vlastností vyplývajících z látek, které obsahuje v nějakém poměru - a to zase vyplývá z odrůdy kávy a z mikroklimatu, ve kterém káva zrála - právě z té konkrétní parcely na konkrétní farmě. Čím více se v pražené směsi míchají nesourodá zrnka tím spíše se potlačují výjimečné tóny dané kávy a tím spíše vzniká nevyvážená chuť, někdy až pachuť.
Uzrálé bobule odrůdy Yellow Bourbon | Fazendas Dutras, Brazílie
U nás máte jistotu, že si dáváme tu práci navíc a že pro vás pražíme jen zrnka, která k sobě skutečně patří. V kávě to ucítíte :-)
Dozrávající bobule druhu Arabica | Finca Chiripa, Mexico